dijous, 19 de novembre del 2009

DIMECRES 18, VISITA A LA MASIA DEL FUTBOL CLUB BARCELONA

DESCRIPCIÓ


La Masia del Barça és més què un centre d’on surten part dels millors jugadors del club. Aquesta antiga masia s’anomenava Masia de Can Planes i va ser adquirida pel club cap als anys 50 quan ens compren els terrenys on actualment està el Camp Nou. L’any 1966 es va començar a utilitzar La Masia com a centre de reunió social, però el club va créixer i l’edifici va quedar petit. Després d’uns anys inutilitzada va ser el president Nuñez, qui l’any 1979, inaugurà La Masia com a centre residencial pels jugadors de la cantera del Barça.

En aquestes instal·lacions trobem cinquanta-set nens interns dividits entre el Camp Nou i la mateixa Masia, però també hi ha joves que pernocten en pisos de lloguer del club i que realitzen els seus àpats al centre residencial. Al centre no només torbem gent que juga a futbol (quaranta-cinc nens), també hi ha de basquet (onze nens) i un únic nen que juga a hockey. Podem trobar nens de vuit nacionalitats diferents procedents del Camerun, la major part d’ells, però també hi ha de Geòrgia, Holanda, Grècia i altres. De la resta de l’estat espanyol hi ha setze nens a la Masia en igual proporció que Catalunya i vint-i-cinc de l’estranger.

No tots els nens dormen a la Masia perquè és un edifici molt petit. Els jugadors que tenen entre tretze i divuit anys viuen al Camp Nou en una zona habilitada per residència. A La Masia estan les oficines, el menjador, la cuina, la sala d’ordinadors, dos dormitoris i una petita sala d’estudi que és on estan els estrangers que no tenen nocions de Castellà. Tota l’estructura de la masia recau sobre el seu director en Carles Folguera però aquest confia en els seus companys. En Ruben Bonastre, és l’encarregat dels assumptes acadèmics, el cap de la secció esportiva, i el monitor de Blanquerna que treballa amb els alumnes durant el temps lliure.

La feina de totes i cada una de les persones que estan vinculades a La Masia és essencial. Elles són les úniques persones que no en treure’n res del futur dels jugadors sinó que es preocupen per la seva formació i pel seu benestar. Intenten compatibilitzar la carrera esportiva amb la formació i és una feina molt complexa. La relació que la seva segona casa estableix amb les famílies és en molts casos diària encara que també hi ha els pares que deleguen tota responsabilitat sobre l’ institució i només pensen en el futur esportiu del fill. Per això és important que el nen segueixi formant-se perquè potser en un futur no arriba al primer equip, cal tenir en compte que el 60% dels nens de la cantera no trepitgen el Camp Nou.

L’interacció de les famílies amb l’institució i amb els seus propis fills depèn del nucli familiar. Hi ha que tenen relació diària i d’altres que només es preocupen dels temes esportius. Cal dir que aquestes són les menys. Han de ser les famílies les que autoritzin mitjançant un FAX les sortides nocturnes dels seus fills, així que aquestes també juguen un paper important el l’educació del nen. La distància a la que moltes d’aquestes famílies es troben del seus fills fa que el club costegi tota l’educació i convivència del nens. Com a dada curiosa; hi ha famílies que reben diners per poder pagar el trasllat i poden venir a Barcelona a veure als seus fills.

Els esportistes mai estan sols, en tot moment tenen algú que els acompanya i vigila. El director de La Masia, en Carles, dorm a les instal·lacions tres dies a la setmana i els altres tenen un conserge que no només els vigila sinó que també els tracta personalment. Tenen el personal del centre a la seva disposició, psicòlegs, logopedes, mestres, etc. La Masia és la casa d’aquests nens durant onze mesos l’any per això l’ambient que s’ha creat és ben càlid i són una família. Durant els caps de setmana el personal de Blanquerna prepara activitats lúdiques pels esportistes com poden ser; visites a museus, sortides pels pobles, etc. Però els catalans marxen a casa per poder estar amb la família.

El projecte educatiu de La Masia el que intenta és integrar l’esport a l’escola. Per aquesta part del FCB el més important és la formació de cada un dels nens que es troben en aquestes instal·lacions. Els esportistes de La Masia van a l’escola i el que adapten és l’horari escolar, no el currículum. Per això no poden portar als alumnes a qualsevol escola doncs moltes no estan disposades a adaptar els horaris. El club treballa amb les següents institucions educatives: Col·legi Lleó XIII, Centre UNI TEC, Centre d’Estudis Acción 90, Escola Pia, IQS, UB, INEFC, IES Vall d’Hebron i amb l’URL.

El Ruben Bonastre, s’encarrega de que cada alumne rebi l’educació adient al seu nivell així com a la residència hi ha classes de repàs obligatòries pels inquilins. Els jugadors que provenen de l’Àfrica, abans de ser integrats en el sistema educatiu espanyol, fan classes de Castellà a les pròpies instal·lacions per poder entre mínimament les lliçons. Les classes a aquests nens nouvinguts són en Castellà perquè és l’idioma amb el que es podran fer entendre en tot el territori nacional.

Com a curiositat, hi ha un alumne holandes que per raons familiar cursa el curs del model holandes i fa classes en aquest idioma. Perquè la mare diu: “No se quan de temps el meu fill estarà al FCB, i no vull que al tornar a Holanda no pugi seguir les classes." En aquest cas el Ruben ha hagut de coordinar i convidar al director de l’escola en el país d’origen perquè poguessin fer un programa adaptat al currículum educatiu d’Holanda.


REFLEXIÓ

L’objectiu de La Masia hem sembla un projecte que tots i cada un del clubs importants d’aquest país haurien de compartir. He aprés que al FCB no només l’importa el futur esportiu dels seus jugadors sinó que també pensen en el seu futur acadèmic.

És una feina enriquidora, la de treballar amb aquestes persones perquè encara que viuen envoltats de prestigi tenen els peus a la terra. Saben valorar la realitat i l’oportunitat que tenen al davant.

APROFUNDIMENT

Article del diari El Punt (20.11) en relació a l'educació dels jugadors de La Masia.
Interessant entrevista al director de La Masia.
Anunci, del documental 30 anys de La Masia.


La Masia del FCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada